Ropa Brent po průlomové dohodě s Íránem prudce zlevnila

25.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. listopadu (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes na asijských trzích zamířila dolů a klesla o tři dolary na barel poté, co průlomová dohoda mezi Íránem a světovými velmocemi pomohla zmírnit obavy z dodávek suroviny na trhy. Írán má čtvrté největší zásoby ropy na světě. Její vývoz ale v minulosti zasáhly sankce Spojených států a dalších významných ekonomik uvalené na Írán kvůli jeho spornému jadernému programu. Vývoz ropy je přitom jedním z hlavních motorů íránské ekonomiky.

Cena Brentu před 07:45 SEČ klesla zhruba tři dolary na 108,05 USD za barel. Americká lehká ropa WTI oslabovala výrazně zhruba o dolar a půl na 93,48 USD za barel.

Íránský jaderný program na Západě v minulých letech vyvolával podezření, že je zaměřen na výrobu jaderných zbraní, což Teherán popíral. Írán se v rámci dohody, kterou s ním v neděli podepsalo šest velmocí, zavázal k omezení některých částí tohoto programu výměnou za zmírnění určitých sankcí v několika dalších sektorech íránské ekonomiky na počáteční období šesti měsíců. Zvýšit svůj prodej ropy v tomto období Teherán nebude moci, napsal server BBC. Dohoda ale zmírnila napětí na Blízkém východě, který je jedním z nejdůležitějších světových producentů ropy.

"To, co opravdu dělá trhu starosti, je to, co se stane po tomto šestiměsíčním období, kdy by trhy mohlo zaplavit více íránské ropy," uvedl ale podle agentury Reuters analytik Chee Tat Tan ze společnosti Phillip Futures v Singapuru.

Sankce vůči Íránu v posledních dvou letech omezily vývoz ropy ze země o více než polovinu. Cena Brentu se ale i přes slabou celosvětovou poptávku, která vytváří tlak na snižování cen, držela nad hranicí 100 dolarů za barel.

Podle Chee Tat Tana by Brent tento týden mohl zlevnit na zhruba 107 dolarů za barel. Jiní ale tvrdí, že takový vývoj je nepravděpodobný, dokud nebudou k dispozici podrobnosti dohody. Trhy přitom ovlivňují i další faktory, jako jsou obavy, kdy Spojené státy omezí svou extrémně uvolněnou měnovou politiku, nebo výpadky dodávek v Libyi.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 108,05 111,05 New York - Nymex WTI leden 93,48 94,84

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK