ČNB při intervencích zatím nakoupila devizy za zhruba 200 mld. Kč

25.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - Česká národní banka při intervencích k oslabení české měny nakoupila do 20. listopadu devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun. Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera už aktivní přítomnost centrální banky na trhu není vždy nezbytná. ČTK to dnes sdělil mluvčí ČNB Marek Petruš.

 

Bilanční suma ČNB podle údajů o dekádní bilanci stoupla k 20. listopadu na 1,077 bilionu korun. Prodáváním korun a nákupy deviz při intervencích ČNB oslabila kurz koruny na úrovně poblíž 27 Kč/EUR ve snaze předejít riziku deflace a udržet cenovou stabilitu.

Bankovní rada České národní banky rozhodla o zahájení devizových intervencí 7. listopadu. Dostat kurz do blízkosti 27 Kč/EUR se podle Singera podařilo "poměrně záhy po zveřejnění rozhodnutí bankovní rady" a intervenční nákupy cizí měny a prodej korun byly koncentrovány do prvních dnů od rozhodnutí. "Už po prvním víkendu bylo zřejmé, že trh našemu rozhodnutí věří a naše aktivní přítomnost na trhu není vždy nezbytná," doplnil guvernér ČNB.

Podle Singera je ČNB rozhodnuta intervenovat v takovém objemu a tak dlouho, jak bude potřeba k dosažení požadované hodnoty měnového kurzu. "Ve směru intervencí na oslabení kurzu nejsme limitováni výší devizových rezerv," podotkl.

Centrální banka vidí hlavní přínos intervencí v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak jej podpořil premiér v demisi Jiří Rusnok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK