Část zaměstnanců Amazonu v Německu pořádá jednodenní stávku

25.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. listopadu (ČTK) - Do další stávky dnes vstoupily stovky zaměstnanců dvou logistických center největšího světového internetového prodejce Amazon v Německu. Odboráři svazu Ver.di požadují, aby dostávali stejné mzdy jako zaměstnanci pošt a zásilkových služeb, třebaže firma je považuje za pracovníky v logistice, kteří mají platy nižší, uvedla agentura AP. Odbory varují, že další stávky uspořádají v klíčovém předvánočním období.

Jednodenní varovné stávky v distribučních centrech v Bad Hersfeldu a Lipsku jsou nejnovější akcí odborového svazu Ver.di. Amazon již zaměstnancům slíbil vánoční prémie, odborářům to ale nestačí. Ver.di zastupuje v Lipsku asi 2000 lidí a v Bad Hersfeldu 3300 zaměstnanců.

Odbory u Amazonu v Německu letos zorganizovaly už několik varovných stávek. Chtějí firmu přinutit, aby převzala pro zaměstnance distribučních center kolektivní mzdové dohody platné pro odvětví pošt, zásilkového prodeje a maloobchodu. Amazon ale namítá, že své zaměstnance považuje za pracovníky v logistice, tedy skladování, balení a dopravě, a že z hlediska svého odvětví mají nadprůměrné mzdy.

Stávky v adventním období by mohly mít vážný dopad na hospodaření Amazonu v Německu. Předvánoční období je pro maloobchodní prodej nejvýznamnější z celého roku.

Média v minulosti spekulovala, že Amazon chce kvůli sporům s odbory přesunout logistická centra z Německa do jiných evropských zemí. Společnost zprávy o možném stažení z Německa popřela. Potvrdila ale, že v okolí vytvoří tři nová logistická centra, z toho jedno v Polsku a dvě v Česku - v Dobrovízi a v Brně.

Německo je pro Amazon největším trhem mimo území Spojených států. Firma tu zaměstnává kolem 9000 lidí a tržby jí zde loni stouply o zhruba pětinu na 8,7 miliardy dolarů (175 miliard Kč), což byla asi třetina firemních zahraničních tržeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK