Japonský jen oslaboval v důsledku dohody s Íránem

25.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. listopadu (ČTK) - Japonský jen se dnes propadl na půlroční minimum vůči dolaru a čtyřleté minimum vůči euru. Dohoda ohledně íránského jaderného programu zvýšila zájem investorů o rizikovější aktiva a snížila poptávku po japonské měně, kterou investoři považují za bezpečné útočiště v období nejistoty.

Dolar se vůči jenu vyšplhal až na 101,91 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od konce května. Kolem 18:00 SEČ se prodával za 101,78 JPY. Oproti pátečnímu závěru tak vykazoval nárůst o 0,4 procenta.

Jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o půl procenta na 1,3498 USD. Vůči jenu však vystoupila až na 137,98 JPY, nejvýše od října 2009, napsala agentura Reuters.

Předběžná dohoda Íránu se šesti mocnostmi (pěti stálými členy Rady bezpečnosti OSN a Německem) počítá s omezením jaderného programu Teheránu, který má umožnit provádět rozsáhlé inspekce ve svých jaderných zařízeních. Výměnou za to bude zrušena část mezinárodních sankcí vůči Íránu. Dohoda vedla k nárůstu cen akcií a výraznému poklesu cen ropy.

Japonská měna obvykle v případě růstu akciových trhů oslabuje. Někteří investoři totiž za takovýchto okolností prodávají jeny a snaží se nakupovat aktiva s vyššími výnosy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK