Americké akcie mírně posilují díky dohodě s Íránem

25.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. listopadu (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne mírně posilovaly, protože předběžná dohoda ohledně íránského jaderného programu zmírnila obavy z napětí na Blízkém východě.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval nárůst o 0,2 procenta na 16.098 bodů. Širší index S&P 500 se dopoledne zvýšil o 0,1 procenta na 1806 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl rovněž o 0,1 procenta na 3995 bodů.

Předběžná dohoda Íránu s šesti mocnostmi (pěti stálými členy Rady bezpečnosti OSN a Německem) počítá s omezením jaderného programu Teheránu, který má také umožnit provádění rozsáhlých inspekcí ve svých jaderných zařízeních. Výměnou za to bude zrušena část mezinárodních sankcí vůči Íránu. Dohoda vedla mimo jiné k výraznému poklesu cen ropy.

"Menší napětí na Blízkém východě je vždy pozitivní. Pokles cen benzinu navíc bude v podstatě fungovat jako daňová úleva pro spotřebitele před vánoční nákupní sezonou," uvedl analytik Jeff Duncan ze společnosti Duncan Financial Management. "Představuje to skutečný přínos pro ekonomiku," dodal. Akcie energetických společností nicméně kvůli levnější ropě oslabovaly, upozornila agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK