Čína nabízí úvěry na výstavbu infrastruktury ve východní Evropě

25.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bukurešť 25. listopadu (ČTK) - Čína je připravena poskytnout zemím ve střední a východní Evropě úvěry v objemu deset miliard dolarů (přes 200 miliard Kč) na podporu výstavby infrastruktury. Napsal to podle agentury DPA čínský premiér Li Kche-čchiang ve svém příspěvku pro dnešní vydání rumunského listu Adevarul.

Li dnes dorazil do rumunského hlavního města Bukurešti, kde se zúčastní úterního summitu takzvané varšavské iniciativy pro spolupráci mezi Čínou a šestnácti zeměmi střední a východní Evropy. Setkání se zúčastní rovněž český premiér Jiří Rusnok.

"Domnívám se, že spolupráce mezi Čínou a střední a východní Evropou je ve prospěch evropského integračního procesu. Chceme vidět silnou, jednotnou a vyspělou Evropu a silné euro," uvedl Li po setkání se svým rumunským protějškem Victorem Pontou.

Li dnes představil některé čínské plány ve střední a východní Evropě. Čína podle něj bude například investovat do výroby jaderné energie v Rumunsku a zapojí se do výstavby železnice mezi Srbskem a Maďarskem.

Li podle agentury DPA označil Rumunsko za "předmostí" pro spolupráci mezi Čínou a střední a východní Evropou. Ponta zdůraznil, že Rumunsko chce být "nejlepším přítelem Číny" v tomto regionu.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK