Ukrajina zatím nemá konečnou dohodu s Ruskem o možných úvěrech

26.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 26. listopadu (ČTK) - Ukrajina zatím nedospěla ke konečné dohodě s Ruskem o možných nových finančních úvěrech. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil ukrajinský premiér Mykola Azarov poté, co se Ukrajina rozhodla přerušit přípravy podpisu asociační dohody a související dohody o volném obchodu s Evropskou unií. Ukrajina podle něj brzy zahájí rozhovory o oživení hospodářských vztahů s Moskvou.

Na otázku, zda se Kyjevu podařilo dosáhnout konečné dohody s Moskvou ohledně nových úvěrů, Azarov odpověděl: "Samozřejmě ne". Na spadnutí jsou ale podle něj rozhovory o hospodářských vztazích s Ruskem.

"Zasedneme k jednacímu stolu a navrhneme 'cestovní mapu' k obnovení našich vztahů," prohlásil premiér, podle kterého se tyto rozhovory uskuteční příští měsíc.

Ukrajina měla smlouvy s unií podepsat v pátek na summitu Východního partnerství v litevské metropoli Vilniusu. Vláda v Kyjevě ale minulý týden pro EU překvapivě oznámila, že přípravy na podpis dokumentů přerušuje s ohledem na národní bezpečnost a aby mohla vyřešit ekonomické potíže, které by v souvislosti s podpisem nastaly. Rozhodnutí vlády vyvolalo v zemi pouliční protesty, kterých se účastnily desetitisíce lidí.

Podle prezidenta EU a předsedy Evropské komise byl na Ukrajinu v souvislosti s dohodou vyvíjen tlak zvnějšku. Rusko chce, aby byl Kyjev součástí celní unie vedené Moskvou. Ta ovšem jakýkoli nátlak na Kyjev popírá.

Azarov dnes také prohlásil, že prezident Viktor Janukovyč se zúčastní nadcházejícího summitu ve Vilniusu, aby zde jednal o možných třístranných rozhovorech o hospodářských problémech země, kterých by se zúčastnilo Rusko. Ukrajina nechce být "bojištěm" mezi Bruselem a Ruskem, podotkl premiér.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK