Maďarská centrální banka snížila základní úrok na 3,2 procenta

26.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 26. listopadu (ČTK) - Maďarská centrální banka dnes snížila základní úrokovou sazbu o 0,2 procentního bodu na nové minimum 3,2 procenta. Banka tím chce podpořit ekonomiku v době, kdy spotřebitelské ceny rostou pomaleji a na světových trzích jsou nadále k dispozici levné peníze.

Snížení úroků je v souladu s očekáváním většiny analytiků v anketě agentury Reuters. Centrální banka snižuje úroky stabilně od srpna 2012, aby pomohla ekonomice. Od té doby již hlavní sazbu snížila šestnáctkrát. Hlavní úroková sazba se tak z tehdejších sedmi procent snížila o více než polovinu.

Nejnovějším snížením se hlavní sazba dostala do blízkosti tří procent. O této úrovni guvernér banky György Matolcsy v červenci hovořil jako o pravděpodobném dnu v současném cyklu uvolňování měnové politiky.

Snižování základní sazby a program měnových stimulů ve výši až 2,75 bilionu forintů (251 miliard Kč) by mohlo ekonomice pomoci. Maďarsko příští rok na jaře čekají parlamentní volby a lepší stav ekonomiky by byl vítanou zprávou pro premiéra Viktora Orbána.

Růst spotřebitelských cen v Maďarsku v říjnu zpomalil na 0,9 procenta, což bylo nejméně za 40 let. Zapříčinily to vládou nařízené škrty ve výdajích domácností za energie, nižší ceny paliv i pouze mírné zdražování potravin. Kvůli novému kolu snižování cen energií by inflace mohla brzy znovu zpomalit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK