Šéf WTO: Dokončení dohody o volném obchodu je stále možné

26.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 26. listopadu (ČTK) - Jednání Světové obchodní organizace (WTO) o první globální dohodě od jejího vzniknu v roce 1995 se dostala do slepé uličky kvůli ústupu od reforem na poslední chvíli a specifickým místním problémům. Dokončení dohody je však stále možné, prohlásil dnes šéf WTO Roberto Azevedo.

Po neúspěchu jednání na úrovni velvyslanců v Ženevě osud dohody o zjednodušení celních postupů a urychlení globálního obchodu nyní závisí na tom, zda se ministrům podaří překonat zbývající rozdíly na konferenci WTO, která se koná příští měsíc na Bali.

"Proces v Ženevě skončil. Na úrovni velvyslanců, na technické úrovni, je to tak blízko, jak jen je to možné," uvedl Azevedo na tiskové konferenci. Podle něj je třeba nyní přistoupit k politickým jednáním a ústupkům. Jednání na úrovni velvyslanců trvala deset týdnů a skončila v pondělí.

Podle Azeveda drtivá většina ze 159 členských zemí WTO uvádí, že dokončení dohody je již blízko, a chtějí, aby vyjednávání uspěla. Konference na Bali se uskuteční od 3. do 6. prosince, připomněla agentura Reuters.

Mezinárodní obchodní komise odhadla, že dohoda by zejména díky zmírnění byrokratických překážek na hranicích výrazně zrychlila obchodní toky a zajistila by světové ekonomice navíc 960 miliard dolarů (19,4 bilionu Kč). Vytvořila by 21 milionů nových pracovních míst, z toho 18 milionů v rozvíjejících se zemích světa. Rovněž by povzbudila otřesenou důvěru ve WTO jako hlavní fórum pro obchodní jednání.

Jméno indonéského ostrova se podle DPA stává synonymem pro poslední naději, že by mohlo být odvráceno ztroskotání důležité mnohostranné dohody o volném obchodu. Šéf WTO Azevedo, který se ujal funkce letos v září, se rozhodl udělat pro to vše, co je v jeho silách, a uspořádal desetitýdenní maraton jednání obchodních diplomatů z celého světa.

"Honil nás jako krotitel s bičem, už dlouho se tady o něčem tak vážně nejednalo," řekl DPA jeden z účastníků jednání. Výsledkem jednání sice není žádný průlom, ale je to víc, než mnozí očekávali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK