Spotřebitelská důvěra v USA klesla nejníže za sedm měsíců

26.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. listopadu (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech pokračovala v listopadu v poklesu a ocitla se nejníže od dubna. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila organizace Conference Board. Američané se obávají hlavně o další vývoj na trhu práce a vývoj mezd.

Index spotřebitelské nálady klesl na 70,4 bodu z říjnových revidovaných 72,4 bodu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak mírné zvýšení indexu na 72,9 bodu. Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně a snaží se z nich odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Dílčí index očekávání se propadl na 69,3 bodu z říjnových 72,2 bodu. Spotřebitelé vidí také hůře svoji současnou situaci. Index současných podmínek klesl na 72 bodů ze 72,6 bodu.

Důvěra spotřebitelů letos v červnu stoupla nejvýše za pět let, nyní však klesá již třetí měsíc za sebou. Index tak stále zůstává pod hranicí 90 bodů, která obvykle signalizuje zdravou ekonomiku. Nad touto hranicí byl naposledy koncem roku 2007.

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí podle předběžných údajů nečekaně zrychlila růst. Hrubý domácí produkt rostl tempem 2,8 procenta ročně, což je nejvíce za poslední rok. O čtvrtletí dříve růst činil 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK