Ropa Brent zdražovala kvůli údajům z USA a omezení vývozu z Íránu

26.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. listopadu (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes zamířila vzhůru. Trh podpořily dobré zprávy s amerického trhu s bydlením, ale také shoda nad tím, že několik dní stará dohoda mezi Íránem a šesticí velmocí nepovede k okamžitému zvýšení dodávek íránské ropy na trhy.

Cena severomořské ropy Brent se kolem 17:30 SEČ zvyšovala zhruba o čtvrt dolaru na 111,26 USD za barel. V pondělí, den po podpisu průlomové dohody s Íránem, klesla až o tři dolary, většinu ztrát ale ten den smazala. Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu nepatrně zdražila na 94,11 USD za barel.

"Trhy si začaly uvědomovat, že íránská dohoda z tohoto víkendu vlastně nenaznačuje tolik pokles cen, jak se původně očekávalo," uvedl podle agentury Reuters analytik Tamas Varga z makléřské společnosti PVM Oil Associates.

Jaderná dohoda s Íránem zastavuje některé nejspornější jaderné aktivity Íránu, a zároveň určité dílčí sankce ze strany Západu. Íránský vývoz ropy ale nechává na současné úrovni zhruba milionu barelů denně. Teherán podle zdrojů mobilizuje větší množství lodí k uskladnění a přepravě ropy, hodlá ponechat v provozu svá ropná pole a zmírnit ztráty ve výši několika miliard dolarů měsíčně s tím, jak mezinárodní restrikce budou platit dalších nejméně půl roku.

Trh s ropou dnes podpořily i příznivé údaje z USA, kde počet vydaných stavebních povolení v říjnu vzrostl na nejvyšší úroveň za skoro pět a půl roku.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 111,26 111,00 New York - Nymex WTI leden 94,11 94,09

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK