Akcie v USA dopoledne mírně rostly

26.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. listopadu (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dopoledne mírně posilovaly a zůstávají v blízkosti rekordních maxim. K růstu přispěly výsledky hospodaření firmy Tiffany a nejnovější statistika.

V poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones stoupl o 0,1 procenta na 16.082 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,1 procenta na 1803 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,3 procenta na 4006 bodů.

Akcie v USA letos rostou. K růstu nyní přispívá očekávání, že centrální banka USA (Fed) bude pokračovat ve stimulačních opatřeních. Nejnovější dnešní statistika ukázala, že důvěra spotřebitelů v listopadu nečekaně klesla a potvrdila, že ekonomický růst zůstává slabý. To podporuje naději na pokračování stimulačních opatření.

Další zpráva ukázala, že počet vydaných stavebních povolení v říjnu rostl nejrychlejším tempem za více než pět let. Ceny rodinných domů pak v září rostly nejrychlejším tempem za více než sedm let. Nečekaně dobré údaje naznačují, že oživování na americkém trhu s bydlením pokračuje, a to i přes nedávné signály jeho zpomalení.

Akcie společnosti Tiffany vzrostly dopoledne o osm procent. Klenotnictví dnes oznámilo, že jeho tržby ve třetím čtvrtletí překonaly očekávání, a zvýšilo odhad celoročního zisku. Firma JAS Solar kvůli čtvrtletní ztrátě oslabila o 11 procent.

Objem obchodování je tento týden slabší, což zřejmě zvýší nestabilitu trhu. Finanční trhy jsou ve čtvrtek zavřené kvůli oslavám Dne díkůvzdání. V pátek pak trh zavře dříve. Pátek bude tvz. černým pátkem, kdy neoficiálně začíná hlavní předvánoční nákupní sezona, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK