Raiffeisenbank klesl letos čistý zisk o 28 procent na 1,5 mld. Kč

27.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Tuzemské Raiffeisenbank, která patří ke středně velkým bankám v ČR, klesl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 28 procent na 1,5 miliardy Kč. Za poklesem zisku jsou především nižší úrokové výnosy a náklady banky na vybudování nové IT infrastruktury, informoval dnes ČTK mluvčí banky Tomáš Kofroň. Celková aktiva banky ke konci září meziročně klesla o 5,2 procenta na 189,8 miliardy korun.

"Hospodaření banky se v letošním roce vyvíjí podle očekávání. Přetrvávající zpomalení domácí ekonomiky se odrazilo v nižší ekonomické aktivitě a menším zájmu o bankovní služby, což přispělo k poklesu našich úrokových výnosů. Naopak na nárůst nákladů má výrazný vliv úspěšné spuštění první části nové IT architektury banky. Bez jednorázového vlivu těchto IT nákladů by byl pokles zisku banky zhruba poloviční," komentoval vývoj zisku generální ředitel banky Mario Drosc.

Objem poskytnutých úvěrů klientům meziročně vzrostl o 1,5 procenta na 152,6 miliardy korun. Objem vkladů klientů klesl o 5,7 miliardy korun na 137,6 miliardy Kč.

Čisté úrokové výnosy meziročně klesly o 10,9 procenta na 4,38 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků se zvýšily o 4,7 procenta na 1,7 miliardy korun. K nárůstu došlo především u firemních klientů kvůli větší aktivitě v úvěrové oblasti, v retailu výnosy z poplatků stagnují. Ostatní výnosy banky, které zahrnují zisky z operací na finančních trzích a dividendové výnosy, meziročně klesly o 6,4 procenta na miliardu korun. Pokles způsobily především vyšší zisky z přecenění finančních derivátů v minulém roce.

Provozní náklady meziročně vzrostly o 9,9 procenta na 4,51 miliardy korun. Zvýšení nákladů za první tři čtvrtletí roku 2013 je dáno především vyššími marketingovými náklady a zvýšenými náklady na IT. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek meziročně poklesly o 22,2 procenta na 640 milionů korun.

Vlastní kapitál banky se meziročně zvýšil o 6,5 procenta na 19,48 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky ke konci 3. čtvrtletí dosáhla 13,72 procenta, zatímco o rok dříve to bylo 13,24 procenta. V květnu 2013 byl navýšen základní kapitál banky o 835,4 milionu korun.

Výsledky za prvních devět měsíců zveřejnily i ostatní velké tuzemské banky. České spořitelně klesl čistý zisk o 2,5 procenta na 11,5 miliardy Kč, ČSOB o sedm procent na 10,8 miliardy Kč. O 12,5 procenta se snížil čistý zisk Komerční bance, a to na 9,6 miliardy korun. Pouze UniCredit Bank stoupl o devět procent na 2,5 miliardy korun.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK