Největší ruská banka Sberbank zvýšila zisk o sedm procent

27.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 27. listopadu (ČTK) - Největší ruská banka Sberbank ve třetím čtvrtletí zvýšila zisk meziročně o sedm procent na 93,8 miliardy rublů (více než 57 miliard Kč). Zisk mírně překonal očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters odhadovali zisk v průměru na 92,1 miliardy rublů. Sberbank působí i v České republice.

Ruské banky se v poslední době snaží kompenzovat slabou poptávku po půjčkách ze strany podniků poskytováním úvěrů drobným klientům. Sberbank chce díky růstu objemu spotřebitelských úvěrů na domácím trhu a rozvoji zahraničních aktivit do roku 2019 zdvojnásobit zisk.

Stoupající objem spotřebitelských úvěrů nicméně banku přiměl k tomu, aby ve třetím čtvrtletí zvýšila rezervy na úvěrové ztráty na 44 miliard rublů. To představuje čtyřnásobek ve srovnání s objemem těchto rezerv ve stejném období loni.

Sberbank tento měsíc uvedla, že plánuje během příštích pěti let zrušit zhruba 30.000 pracovních míst. To odpovídá více než deseti procentům její celkové pracovní síly. Opatření se netýká České republiky, kde banka plánuje v nejbližších letech významný růst a posilování svých pozic na trhu.

Sberbank je podle tržní hodnoty třetí největší bankou v Evropě. Firma se předloni dohodla s rakouským úvěrovým ústavem Österreichische Volksbanken na převzetí jeho východoevropské divize Volksbanken International (VBI), jejíž součástí byla i česká Volksbank CZ. Akvizici dokončila v loňském roce a letos se Volksbank CZ přejmenovala na Sberbank CZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK