EK schválila restrukturalizaci italské banky Monte Paschi

27.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. listopadu (ČTK) - Evropská komise dnes schválila plán restrukturalizace zadlužené italské banky Monte Paschi. Plán zahrnuje zvýšení kapitálu o minimálně 2,5 miliardy eur (68 miliard Kč) a omezení platů vedení. Komise rozsáhlou restrukturalizací nejstarší banky na světě podmínila schválení státní pomoci.

"Restrukturalizační plán této bance umožní návrat k životaschopnosti řešením problémů, které ji dostaly do potíží," řekl podle agentury Reuters evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. "Naše rozhodnutí by mělo zajistit, že státní kapitál bude splacen ve prospěch italských daňových poplatníků," dodal.

Italská vláda v září rozhodla, že poskytne bance Monte Paschi na rekapitalizaci 2,5 miliardy eur, tedy dvojnásobek původního plánu. Řím dosud bance půjčil 4,1 miliardy eur.

Monte Paschi utrpěla loni vysoké ztráty z obchodů s deriváty, úřady tyto transakce nyní vyšetřují. Za poslední dva roky se čistá ztráta banky vyšplhala na téměř osm miliard eur.

Ústav vznikl v Sieně v roce 1472 a nyní je třetí největší bankou v Itálii. Společnost prodělala na obchodech s deriváty stovky milionů eur a vyšetřování již dříve naznačilo, že banka mohla být zapletena do korupce a falšování účetnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK