Zprivatizovaná britská pošta téměř zdvojnásobila zisk

27.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. listopadu (ČTK) - Nedávno zprivatizovaná britská poštovní společnost Royal Mail v prvním finančním pololetí téměř zdvojnásobila provozní zisk na 283 milionů liber (přes devět miliard Kč). Firma uvedla, že výsledky podpořil nárůst tržeb z balíkových služeb a rovněž pokračující snižování nákladů.

Royal Mail dnes poprvé zveřejnila své hospodářské výsledky jako společnost obchodovaná na londýnské burze. Vláda v rámci vstupu Royal Mail na burzu v podniku prodala 60procentní podíl.

Tržby společnosti v pololetí, které skončilo 29. září, stouply o dvě procenta na 4,5 miliardy liber (asi 147,5 miliardy Kč). Příjmy z přepravy balíků podpořil růst internetových nákupů, což podle agentury Reuters kompenzovalo klesající příjmy z doručování dopisů.

Akcie Royal Mail minulý měsíc vstoupily na trh s cenou 330 pencí za kus. Jejich hodnota okamžitě prudce vzrostla, což vedlo k obvinění, že prodejní cena byla podhodnocená. Krátce před dnešním polednem se cena akcií na trhu pohybovala kolem 559 pencí.

Ministr obchodu Vince Cable při dnešním vystoupení před parlamentní komisí prohlásil, že zvýšení emisní ceny v poslední chvíli by ohrozilo celou privatizaci. "Kdybychom se snažili dostat cenu výš, ztratili bychom řadu dlouhodobých investorů, které jsme chtěli do firmy přilákat," upozornil.

Historie Royal Mail spadá do roku 1516, tedy do doby panování anglického krále Jindřicha VIII. Veřejný poštovní úřad byl zřízen v roce 1660. První lepicí poštovní známky byly zavedeny v roce 1840.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK