Soud schválil dohodu, která umožní fúzi AmericanAir a US Airways

27.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. listopadu (ČTK) - Bankrotový soud v New Yorku dnes schválil dohodu mezi americkými leteckými společnostmi AMR a US Airways Group a federálním ministerstvem spravedlnosti, která urovnala antimonopolní námitky vlády proti jejich spojení. Uvedla to agentura Reuters. Přepravci American Airlines a US Airways tak budou moci uskutečnit únorovou dohodu o fúzi a vytvořit největší leteckou společnost světa.

Ministerstvo spravedlnosti a několik amerických států podalo v srpnu k soudu návrh na zablokování fúze, který argumentoval obavami z omezení konkurence a následného zvýšení cen. Obě strany ale uzavřely před dvěma týdny dohodu, v níž se aerolinie vzdaly některých odletových stání na hlavních letištích ve Washingtonu, New Yorku a dalších velkých městech v USA ve prospěch nízkonákladových přepravců.

Dohodu musel schválit bankrotový soud, protože AMR je od listopadu 2011 v režimu soudní ochrany před věřiteli. Plán fúze byl pro mateřskou společnost American Airlines základem pro vyplacení věřitelů a opuštění bankrotového režimu. Soud v září podmínil uvolnění firmy z bankrotu dohodou s vládou.

Společnost, která z fúze vzejde, by se měla jmenovat American Airlines Group a podle počtu přepravených cestujících bude největší na světě. Po dokončení fúze by měly mít na leteckém trhu v USA čtyři největší aerolinky podíl více než 80 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK