Český rozhlas ukončí vysílání na dlouhých vlnách

27.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 27. listopadu (ČTK) - Český rozhlas ukončí od ledna vysílání na dlouhých vlnách. Vysílá na nich pouze jedna jeho stanice, ČRo 1 Radiožurnál, která bude dále vysílat na platformách VKV, DVB-T, internet či mobilní aplikace. Na veřejném zasedání Rady ČRo v Ostravě o tom dnes informoval generální ředitel ČRo Peter Duhan.

Počet lidí, kteří denně poslouchají Radiožurnál na dlouhé vlně, se podle něj nedá změřit. "Týdenní poslech vykazuje 117.000 posluchačů, kteří poslouchají Český rozhlas Radiožurnál i na dlouhé vlně. To i na dlouhé vlně je důležité, protože z toho plyne zcela jasně, že dlouhá vlna není nosnou platformou vysílací pro Český rozhlas 1 Radiožurnál, ale platformou doplňkovou," řekl Duhan.

Riziko, že rozhlas přijde o posluchače, je podle něj velice mírné. "Očekáváme skutečně jenom krátkodobý pokles týdenní poslechovosti Radiožurnálu asi o 30.000 posluchačů," řekl ředitel. Doplnil, že úspory, které takto ČRo získá, bude investovat do propagace programů, výzkumů a analýz.

Další změna se bude týkat stanic ČRo Dvojka a ČRo Region Středočeský kraj. Celoplošná Dvojka, která pro Prahu a střední Čechy vysílá z vysílačů Petřín a Cukrák, bude od ledna vysílat jen z petřínského vysílače. Vysílač na Cukráku bude přidělen středočeské regionální stanici.

"Abychom vykompenzovali jistá možná bílá místa po tom, co jim bude Cukrák odebrán, tak Dvojce přibudou od 1. ledna dva nové kmitočty v Berouně a Mělníku," řekl náměstek ředitele pro program a vysílání René Zavoral. Kolika lidí se změna dotkne, podle něj není jasné, protože se nedá zjistit, kolik posluchačů ladí stanice z kterého vysílače.

Obě stanice čekají od ledna i menší programové změny. Z programového schématu Dvojky zmizí dechovkový pořad, který nadále budou vysílat ve stejném čase příslušné regionální stanice. Pořad Písničky od srdce bude zařazený v jiném čase a v modifikované podobě. "Co je ale pro posluchače pozitivní: do času, kdy bývala dechovka, přesuneme oblíbený pořad Kolotoč. Z poledního času ho přesuneme právě do toho tradičního podvečera, protože tam kdysi taky Kolotoč byl vysílán," řekl Zavoral.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK