Euro po zprávě o uzavření koaliční dohody v Německu rostlo

27.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. listopadu (ČTK) - Euro v reakci na dohodu o koaliční vládě v Německu dnes na devizovém trhu rostlo a k jenu stouplo až na téměř nejvyšší hodnotu za čtyři roky. Vůči dolaru však euro odpoledne své zisky smazalo kvůli příznivé statistice z USA. Objem obchodování je před svátkem v USA nízký.

V 18:00 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,3560 USD, když během dne naopak vystoupilo až na 1,3612 USD, nejvýše od konce října. K jenu euro zpevnilo o 0,8 procenta na 138,56 JPY, blízko nejvyšší hodnoty od roku 2009. Dolar vůči jenu posílil o 0,9 procenta na 102,19 JPY.

Zástupci konzervativců (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD) dospěli v noci na dnešek k dohodě umožňující vznik vlády velké koalice. Nová vláda v Německu by měla vzniknout ještě do konce letošního roku. Dlouhá jednání o vzniku koalice zpozdila některé velké reformy v Evropě, včetně vytvoření bankovní unie, ambiciózního projektu, který má zabránit opakování dluhové krize v eurozóně.

Euru pomohla také zpráva, která ukázala, že nálada německých spotřebitelů stoupla nejvýše za šest let. Údaje přišly po zprávě o nečekaně silné náladě podnikatelů v zemi.

Dolaru odpoledne pomohla nejnovější statistika. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden nečekaně klesl. Nálada amerických spotřebitelů se pak zlepšila, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK