Limit pro malou zakázku na stavby se zvýší na šest milionů korun

27.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Sněmovna dnes hladce schválila senátní zákonné opatření, které od příštího roku zvyšuje hranici pro malou veřejnou zakázku u stavebních prací ze tří na šest milionů korun. Z jednoho na dva miliony korun vzroste taky limit pro zakázky na služby. Pro předlohu hlasovalo 166 ze 179 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo.

Původní vládní norma doznala v Senátu změn. Vláda v demisi chtěla zachovat hranici pro malou zakázku na stavební práce na třech milionech korun. Od ledna by se jinak snížila na milion korun. Senátoři hranici proti současnosti zdvojnásobili; šestimilionový limit platil do loňského dubna.

Kabinet návrh zdůvodňoval růstem administrativy. Bez přijetí zákonného opatření by se prý zvýšil počet zadávacích řízení zhruba o 11.500 ročně a zpomalilo by se čerpání peněz z evropských fondů.

Zákonné opatření taky ruší institut osoby se zvláštní způsobilostí, tedy zaměstnance, který absolvoval zvláštní školení na ministerstvu pro místní rozvoj. Těchto státních úředníků měly být podle vlády tisíce, není ale žádný. Opatření rovněž odkládá vznik oponentů a hodnotitelů u nadlimitních veřejných zakázek. Předpokládaný seznam hodnotitelů neexistuje, což by prakticky znemožnilo zadávání nadlimitních zakázek.

Předloha usnadňuje zadavateli postup při opakovaném výběrovém řízení. K zadávacím podmínkám nadlimitní veřejné zakázky na stavební práce se nebude muset vyjadřovat autorizovaný architekt, inženýr nebo technik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK