Přední indexy amerických akcií ve středu stouply na nové rekordy

28.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy ve středu rostly a přední burzovní indexy Dow Jones a Standard & Poor's 500 se v závěru newyorského obchodování dostaly na nová historická maxima. Trhy podpořily akcie amerického výrobce počítačů Hewlett-Packard Company, které po zveřejnění čtvrtletních hospodářských výsledků vystřelily vzhůru.

Dow Jonesův index v závěru přidal 0,15 procenta na 16.097,33 bodu. Širší index S&P 500 zpevnil o 0,25 procenta na 1.807,23 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,67 procenta na 4044,75, a dostal se tak na nejvyšší závěrečnou hodnotu za třináct let.

Akcie největšího světového výrobce počítačů Hewlett-Packard ve středu přidávaly až zhruba devět procent poté, co firma v úterý v noci zveřejnila nečekaně dobré čtvrtletní tržby. Technologický trh Nasdaq pak podpořily akcie předního amerického výrobce elektroniky Apple, které přidávaly zhruba 2,4 procenta a dostaly se na nejvyšší úroveň od ledna.

Objem obchodování byl celkově nízký. Mnoho makléřů odjelo na oslavy Dne díkůvzdání. Dnes bude americký akciový trh kvůli tomuto svátku uzavřen. V pátek se uzavře ve 13:00 místního času (19:00 SEČ).

Na devizových trzích euro k japonskému jenu ve středu zpevnilo na nejvyšší úroveň za čtyři roky a k americkému dolaru se dostalo do blízkosti měsíčního maxima. Investoři tak reagovali na zprávy, že zástupci konzervativců německé kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie dospěli k dohodě umožňující vznik vlády velké koalice. Vleklé koaliční rozhovory znamenaly odklad v procesu evropských reforem, jako je plánovaná bankovní unie, která má zabránit opakování úvěrových krizí v eurozóně.

Euro k dolaru se během dne dostalo až na 1,3612 USD. Dnes kolem 07:00 SEČ k němu posilovalo o 0,06 procenta na 1,3583 USD. K jenu ve středu jednotná evropská měna stoupla až na 138,8 JPY. Dnes ve stejnou dobu mírně zamířila dolů a pohybovala se na 138,76 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK