Počet nezaměstnaných v Německu je nejvyšší od dubna 2011

28.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. listopadu (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Německu se v listopadu vyšplhal na nejvyšší úroveň od dubna 2011. Míra nezaměstnanosti nicméně zůstala beze změny na říjnových 6,9 procenta, takže se drží v blízkosti nejnižší úrovně od znovusjednocení země před více než 20 lety. Vyplývá to podle agentury Reuters ze sezonně očištěných údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce.

Počet nezaměstnaných se během listopadu zvýšil o 10.000 osob na 2,985 milionu. "Počet lidí bez práce v listopadu nepatrně stoupl. Celkově zůstala situace na trhu práce na úrovni z předchozího měsíce," uvedl šéf úřadu práce Frank-Jürgen Weise.

Předsedové německých křesťanských stran CDU a CSU a sociálních demokratů (SPD) ve středu podepsali návrh koaliční dohody o vytvoření společné vlády. Dohoda zahrnuje mimo jiné zavedení plošné povinné minimální mzdy ve výši 8,50 eura (232 Kč) za hodinu.

Šéf německého svazu zaměstnavatelů (BDA) Ingo Kramer nedávno varoval, že zavedení povinné minimální mzdy ohrozí konkurenceschopnost Německa. Upozornil rovněž, že například dlouhodobě nezaměstnaným lidem bez kvalifikace by za navrhovanou minimální mzdu v mnoha odvětvích a regionech nikdo žádnou práci nenabídl.

Spolkový statistický úřad minulý týden potvrdil, že tempo růstu německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 0,3 procenta z 0,7 procenta v předchozích třech měsících. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK