Teplo v Hradci zdraží o 6,3 pct, domácnost připlatí přes 800 Kč

29.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 29. listopadu (ČTK) - Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která v krajském městě dodává teplo do 24.000 domácností, zvýší od ledna cenu tepla o 6,3 procenta na 457,58 Kč za gigajoule (GJ). Důvodem zdražení je zvýšení ceny tepla z Elektráren Opatovice (EOP), od nichž Tepelné hospodářství Hradec Králové teplo pro své zákazníky nakupuje. ČTK o tom dnes informovala firma Tepelné hospodářství. Účet za teplo hradecké domácnosti ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 30 gigajoulů příští rok vzroste přibližně o 814 korun.

Elektrárny Opatovice zdražily Tepelnému hospodářství cenu tepla z takzvaného primárního horkovodu o 8,45 procenta. Tepelné hospodářství tvrdí, že celé zvýšení cen od EOP do ceny za teplo ze svých sekundárních rozvodů nepromítlo.

EOP patří Energetickému a průmyslovému holdingu, který vlastní PPF, J&T a Daniel Křetínský. Tepelné hospodářství patří městu Hradec Králové, jehož primátor Zdeněk Fink (HDK) zasedá i v dozorčí radě EOP.

Do některých lokalit a některým odběratelům v Hradci Králové dodávají teplo přímo Elektrárny Opatovice. Cena tepla od EOP koncovým zákazníkům od ledna vzroste o 5,5 procenta na 427,8 koruny za GJ. Proti ceně od Tepelného hospodářství bude cena přímo od EOP nižší o 30 korun za GJ, v roční spotřebě domácnosti bude její účet nižší asi o 900 korun. EOP dodávají teplo i do Pardubic a Chrudimi, kde EOP vlastní distribuční sítě.

Tepelné hospodářství Hradec Králové vedle domácností teplem zásobuje i školy a další veřejné a soukromé instituce. Podíl firmy na trhu s teplem v Hradci se odhaduje asi na 80 procent.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK