Plzeňská teplárenská od ledna nezdraží teplo, poprvé od roku 1989

29.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 29. listopadu (ČTK) - Městská firma Plzeňská teplárenská nezdraží od ledna teplo ani o korunu. Ceny v Plzni se příští rok nezvýší poprvé od roku 1989. Důvodem je hlavně vyšší letošní zisk oproti plánu. Největší výrobce tepla na západě Čech vykáže hrubý zisk přes 500 milionů korun, tedy zhruba o 100 milionů vyšší než plánovala počátkem roku. ČTK to dnes řekl generální ředitel Tomáš Drápela.

Cena tepla v Plzni tak zůstane na 490 Kč/GJ včetně DPH. Levnější v Česku bude podle Drápely jen Elektrárna Opatovice, která zásobuje teplem například Hradec Králové. Ta ale letos výrazně zdražuje, domácnostem v Hradci se zvýší od ledna cena tepla o 6,3 procenta na 457,58 Kč/GJ. Přesto tam cena zůstane mezi nejnižšími v republice. Cena tepla v ČR z centrálních výtopen by se podle Drápely, místopředsedy Teplárenského sdružení, od ledna 2014 zvýší v průměru o dvě až tři procenta.

Ředitel Drápela poukázal na úsporu nákladů a kvalitní obchod s elektrickou energií, především na krátkodobém trhu. "Byli jsme významně úspěšní. Myslím, že to je poslední rok," uvedl ředitel. Náklady firma snížila hlavně zvýšením účinnosti provozů a úsporou paliv.

Teplárna letos v lednu zdražila teplo o 15 procent, hlavně vinou poklesu cen prodávané silové elektrické energie. Předtím vždy zvyšovala ceny o jednotky procent zhruba v úrovni inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK