Pokud se nenaplní příjmy z aukce ČTÚ, MF navrhne novelu rozpočtu

29.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Pokud se v průběhu příštího roku nepodaří získat z prodeje kmitočtů pro rychlé mobilní sítě plánovaných deset miliard korun, ministerstvo financí navrhne změnu zákona o státním rozpočtu. Na dotaz ČTK to dnes řekl mluvčí úřadu Ondřej Šrámek. Rozpočet na příští rok schválený vládou počítá se schodkem 112 miliard korun.

Šrámek zároveň sdělil, že bilanci rozpočtu by neměly ovlivnit devizové intervence ČNB, které vedly k oslabení koruny na zhruba 27 Kč/EUR. Navržený rozpočet počítá v doprovodné dokumentaci vypracované před intervencemi s průměrným kurzem 25,80 Kč/EUR.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce znovu nabídnout k prodeji kmitočty, které si nekoupili operátoři v aukci během příštího roku. V aukci spektra pro rychlé mobilní sítě LTE získali nynější tři operátoři všechny nabízené frekvence v lukrativním pásmu 800 MHz a část kmitočtů ve vyšších pásmech 1800 a 2600 MHz. Zaplatí za ně celkem 8,5 miliardy Kč. Celková vydražená částka je zhruba o 1,5 miliardy nižší, než počítá návrh státního rozpočtu.

Mimo jiné i kvůli aukci kmitočtů vláda schválila ve středu novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Do novely promítla mimo jiné skutečnost, že letos rozpočet z aukce volných radiových kmitočtů nezíská plánovaných sedm miliard korun.

V případě intervencí k rozpočtu již dříve uvedl premiér Jiří Rusnok, že domácí ekonomice pomohou a zvýší její konkurenceschopnost. Intervence podle něj pomohou i státnímu rozpočtu, protože ekonomický růst bude vyšší a některé výnosy daní se odvíjejí od růstu cen. Doprovodné negativní efekty intervencí se podle něj přeceňují.

Bankovní rada České národní banky rozhodla o zahájení devizových intervencí 7. listopadu. Uvedla, že kurz české měny chce držet poblíž hranice 27 Kč/EUR ve snaze předejít riziku deflace a udržet cenovou stabilitu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK