Firma Metrostav se chystá na zastavení výstavby tunelu Blanka

29.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Stavební firma Metrostav se chystá na zastavení výstavby tunelu Blanka. Chystá jak technické kroky k zastavení, tak podání k rozhodčímu soudu. Na řešení problémů provázejících výstavbu a její financování se na dnešním jednání totiž s Prahou nedohodla. Město nesplnilo podmínky pro pokračování stavby, které firma vyžaduje - chce urovnat dluh 2,1 miliardy Kč a podepsat dodatky smlouvy na pokračování stavby. ČTK to řekl mluvčí Metrostavu František Polák.

"Zatím platí termín (zastavení stavby) 7. prosince, který jsme deklarovali. Nicméně zdůrazňuji, že jednání pokračují, Metrostav nevede žádnou válku. Pokud se vše vyřeší, jsme připraveni okamžitě začít stavět," řekl ČTK Polák.

Technici firmy údajně začali s přípravami, aby bylo možné stavbu zastavit a způsobilo to co nejmenší škody, uvedl Polák. Právníci zároveň začnou připravovat podání k rozhodčímu soudu, u kterého se chce firma domáhat splacení dluhu. To by mohlo být připraveno do týdne.

Metrostav chce po Praze vyrovnat dluh ve výši zhruba 2,1 miliardy korun, zároveň po něm chce podepsat dodatky smlouvy, které zahrnují práce nutné k dokončení stavby. "Nemůžeme proto stavět dál," potvrdil mluvčí.

Neplatnost smlouvy a dodatků Praha zdůvodňuje tím, že nebyly součástí usnesení rady a neprojednalo je ani zastupitelstvo. Smlouvy byly podepsány v éře exprimátora Pavla Béma (ODS). Problematická je i stavba Trojského mostu, která je součástí komplexu staveb. Na most údajně není řádná smlouva. Původní cena půl miliardy se navíc navýšila až na odhadovaných 1,2 miliardy korun.

Tunel Blanka měl být původně zprovozněn v roce 2011, termín se ale odsunul na jaro 2014. Cena stavebních prací i technologie měla být zhruba 26 miliard korun, nyní se ale hovoří o více než desetimiliardovém nárůstu. Roční náklady na zastavení a konzervaci stavby odhaduje Praha na 1,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK