Ropa končí týden vzestupem, podporují je výpadky v Libyi

29.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. listopadu (ČTK) - Ceny ropy v závěru týdne díky pokračujícím nepokojům v Libyi dál rostly. Severomořská ropa Brent si díky výpadkům dodávek libyjské ropy zajisti za listopad nejvyšší měsíční přírůstek od srpna. Ve výraznějším růstu ale brání dostatečná nabídka suroviny na trhu a pokrok v jednáních velmocí s Íránem.

Severomořská ropa Brent kolem 17:20 SEČ posílila o více než půl dolaru na 111,40 dolaru za barel. Od počátku listopadu získala více než dvě procenta a je osm dolarů nad minimem z první poloviny měsíce.

Americká lehká ropa WTI vzrostla o dolar a půl na 93,75 dolaru a oživila ze středečního propadu vyvolaného silným růstem zásob v USA. WTI tento měsíc ztrácí třetí měsíc po sobě.

Ropu Brent nadále podporují pokračující nepokoje v Libyi. Kvůli akcím ozbrojenců v ropných přístavech je vývoz ropy ze země stále jen na zhruba 20 procentech normální úrovně.

Globální trh je ale jinak zásobován dostatečně, zejména díky prudkému růstu těžby americké ropy z břidlic. Analytici v měsíční anketě agentury Reuters předpověděli, že průměrná cena Brentu příští rok klesne na 104,10 dolaru z letošní dosavadní úrovně 108,50 USD. Klesat by měla i americká ropa, kterou sráží vysoké zásoby na trhu a rostoucí domácí těžba.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 111,40 110,86 New York - Nymex WTI leden 93,75 92,30

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK