Peněz ve veřejných zdravotních zakázkách je letos o třetinu méně

02.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Zadavatelé veřejných zakázek v oblasti zdravotnictví během prvních devíti měsíců letošního roku zadali zakázky v hodnotě 3,1 miliardy korun. To je meziročně o 36,9 procenta méně. Vyplývá to z výsledků analýzy, kterou dnes zveřejnila Komora administrátorů veřejných zakázek (KAVZ).

Celková předpokládaná hodnota vypsaných zakázek na dodávky léčiv, zdravotnických přístrojů, zdravotnického materiálu či zdravotní a sociální péče během prvních třech čtvrtletí roku činila 8,3 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 14 procent. Celkem bylo v této oblasti vyhlášeno 403 zakázek.

Statistiku však výrazně ovlivnila novela zákona o veřejných zakázkách, která vstoupila v platnost loni v dubnu. Nařizuje vypisovat výběrová řízení na zakázky v oblasti zdravotnictví, pokud jejich hodnota překračuje částku jednoho milionu korun. Do té doby platil dvoumilionový limit.

"V oboru zdravotnictví se projevují stejné problémy jako v jiných odvětví, to je časté rušení zakázek či jejich prodlužování v důsledku konkurenčního boje," poznamenal předseda KAVZ Robert Pergl.

Podle údajů z Věstníku veřejných zakázek bylo v prvních devíti měsících konkrétním dodavatelům zadáno 390 zakázek. Zdravotnické organizace poptávaly zejména dodavatele zdravotnických přístrojů, farmaceutik a prostředků pro osobní péči (34 procent vypsaných zakázek), zdravotnického spotřebního materiálu (32 procent) a léčivých přípravků a zdravotnických prostředků (zhruba pětina).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK