Regulátor EU zjistil nedostatky v praktikách ratingových agentur

02.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. prosince (ČTK) - Třem hlavním ratingovým agenturám Moody's, Standard & Poor's a Fitch hrozí pokuta, protože nedokázaly odstranit nedostatky ve svých praktikách. Uvedl to dnes podle agentury Reuters Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA).

Úvěrové ratingy jsou klíčovou součástí finančního systému, protože slouží investorům k posouzení rizikovosti jejich investic. Finanční krize však vyvolala obavy, že trh se na hodnocení ratingových agentur spoléhá až příliš.

ESMA dnes zveřejnil výsledky vyšetřování, které v období od února do října zkoumalo, jakým způsobem agentury sestavují ratingy vládních dluhopisů. Úřad podrobil kritice prodlevy při zveřejňování změn ratingů a nedostatečnou kontrolu důvěrnosti informací v agenturách.

Agentury Moody's, Standard & Poor's a Fitch se po vypuknutí finanční krize staly terčem kritiky kvůli vysokému hodnocení finančních produktů, které se později projevily jako spouštěče rozsáhlých turbulencí na finančních trzích. V Evropě pak byly kritizovány za to, že navzdory záchranným programům a úsporným opatřením příliš rychle snižovaly hodnocení úvěrové spolehlivosti zadlužených evropských zemí.

"Vyšetřování odhalilo nedostatky v procesu tvorby státních ratingů, které mohou znamenat hrozbu pro kvalitu, nezávislost a integritu těchto ratingů," uvedl předseda úřadu Steven Maijoor. Dodal, že agentury musí připravit "nápravné plány", aby plně sladily své aktivity s legislativou Evropské unie a vymýtily neadekvátní praktiky používané v minulosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK