Euro kvůli údajům z eurozóny oslabilo

02.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. prosince (ČTK) - Kurz eura dnes oslaboval pod tlakem údajů o rozdílném hospodářském vývoji v eurozóně. Japonský jen rovněž klesal a jeho propad prohloubila odpolední zpráva zdrojů agentury Reuters, podle nichž japonská centrální banka uvažuje o dalším rozšíření své podpůrné měnové politiky.

Euro vůči dolaru před 16. hodinou SEČ kleslo o 0,3 procenta na 1,3546 USD a ztratilo z pátečního měsíčního maxima. Proti britské libře sestoupilo na minimum od počátku roku. Evropskou měnu oslabila zpráva, podle níž sice aktivita ve zpracovatelském průmyslu zemí eurozóny v listopadu celkově mírně zrychlila růst, ve Francii se však propadla na pětiměsíční minimum a klesla i ve Španělsku.

Japonský jen po listopadové ztrátě čtyř procent dál klesal vůči dolaru i euru. Sráží jej nadále krajně uvolněná měnová politika Bank of Japan, jejíž guvernér dnes řekl, že nebude váhat s dalšími kroky. Podle nejmenovaných činitelů z Tokia banka nyní zatím nezávazně zvažuje rozšíření měnové stimulace v podobě nákupů i jiných aktiv než státních dluhopisů.

Dolar proti jenu zpevnil o půl procenta na 102,80 JPY a dostal se až na 102,93 JPY, maximum od 23. května. Euro k japonské měně získalo 0,1 procenta na 139,25 JPY a přiblížilo se k pětiletému maximu 139,705 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK