Průmyslová aktivita v USA vzrostla na nové maximum za 2,5 roku

02.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. prosince (ČTK) - Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v listopadu zrychlila růst šestý měsíc za sebou a její tempo se dostalo na nové maximum za dva a půl roku. Uvedl to dnes institut ISM, který sleduje aktivitu v americké ekonomice na základě anket u nákupních manažerů ve firmách. Nárůst aktivity v listopadu potvrdil i podobný průzkum agentury Markit.

Index průmyslové aktivity ISM se zvýšil na 57,3 bodu z říjnových 56,4 bodu a byl nejvýše od dubna 2011. Ukazatel zůstává od června nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst aktivity od jejího poklesu.

Index nových zakázek, který naznačuje budoucí vývoj, vzrostl o tři body na 63,6 bodu, rekord za dva a půl roku. Ukazatel zaměstnanosti posílil o 4,3 na 56,5 bodu, což bylo maximum od loňského dubna. Výrazně vzrostl i index produkce.

Podle dnešní zprávy organizace Markit, která vede podobné průzkumy, ale používá odlišnou metodologii, průmyslová aktivita v listopadu oživila z říjnového ročního minima a produkce rostla nejrychleji za 20 měsíců. Celkový index Markit vyskočil o téměř tři body na 54,7 bodu a dosáhl maxima od ledna, Vedle produkce výrazně vzrostly i nové zakázky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK