USA schválily plán Microsoftu na převzetí mobilní divize Nokie

03.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. prosince (ČTK) - Američtí regulátoři schválili plán amerického Microsoftu na převzetí mobilní divize finské společnosti Nokia. V pondělí to podle agentury Reuters sdělila americká Federální obchodní komise (FTC). Microsoft se v září s Nokií dohodl na koupi její hlavní součásti za 5,4 miliardy dolarů (109 miliard Kč). K plánované transakci se má nyní vyjádřit Evropská komise.

Rozhodnutí amerických regulátorů, které nese páteční datum, se podle Reuters očekávalo.

Společnosti nyní čekají na souhlas od Evropské komise, která v Evropské unii posuzuje firemní fúze a akvizice. Brusel si pro své rozhodnutí ohledně prodeje mobilní divize Nokie vyhradil čas do 4. prosince. Podle nejmenovaných zdrojů, které minulý měsíc citoval Reuters, schválí EK plán převzetí bez podmínek.

Akcionáři finské firmy schválili prodej mobilní divize před dvěma týdny. Dokončení transakce, v níž Microsoft získá i licenci na používání řady patentů Nokie, se očekává v prvním čtvrtletí příštího roku.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji však loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. V poslední době však firma zaostává za konkurenty jako Apple nebo Google, kteří ji předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a chytré telefony.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK