Británie prudce zlepšila výhled letošního hospodářského růstu

05.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. prosince (ČTK) - Britská vláda prudce zlepšila prognózu hospodářského růstu. Hrubý domácí produkt (HDP) podle nového výhledu letos vzroste o 1,4 procenta, uvedl v rámci pravidelné revize rozpočtu britský ministr financí George Osborne. Oproti původnímu odhadu je to více než dvojnásobek. Zároveň jde podle agentury Reuters o největší zlepšení oficiální prognózy růstu za posledních více než deset let.

Vláda v březnu odhadovala, že britská ekonomika letos poroste tempem 0,6 procenta.

Příští rok britský HDP podle nových odhadů poroste tempem 2,4 procenta, sdělil také Osborne. Původní prognóza počítala s růstem o 1,8 procenta.

Británie z hlediska hospodářského růstu předstihla státy eurozóny, která se snaží zotavit z dopadů úvěrové krize, a stala se podle Reuters jednou z nejrychleji rostoucích vyspělých ekonomik světa. Výkon ostrovní ekonomiky ale zůstává hluboko pod hodnotami před dluhovou krizí.

"Ekonomický plán Británie funguje. Práce ale neskončila. Musíme ekonomiku zajistit na dlouhé období," sdělil Osborne podle Reuters. Poznamenal přitom, že rozpočtový schodek je i po snížení stále vysoký. Nadále vysoké jsou i podnikové daně, zatímco vývoz je příliš nízký, a vláda na to musí reagovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK