Ve 2. pilíři v listopadu přibylo 292 smluv, je v něm 83.753 lidí

05.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - V jedenáctém měsíci existence druhého pilíře, tedy v listopadu, do něj vstoupilo jen 292 lidí, což je opět nejméně od jeho vzniku v lednu letošního roku. Celkem tak tímto způsobem spoří na penzi 83.753 lidí. ČTK to dnes sdělila Asociace penzijních společností. Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí za první půlrok asi půl milionu lidí. Do konce června, kdy skončil termín pro uzavření smlouvy pro lidi starší 35 let, mělo smlouvu 78.500 lidí.

 

"Původně jsem očekával, že do Vánoc bude nová vláda, která bude mít jasnou vizi, jak dál s druhým pilířem. Zatím ale panuje nejistota, která je tím, co jej zastavilo. Lidé potřebují vědět, zda druhý pilíř bude, ať už třeba modifikovaný, nebo nebude," komentoval současnou situaci prezident Asociace penzijních společností Vladimír Bezděk.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu. Vláda již dříve uvedla, že reforma penzí je výhodná pro polovinu občanů. Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu při institutu CERGE-EI se vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší a mladší.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Druhého pilíře penzijního systému se zúčastní šest penzijních společností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK