Kunovický Aircraft Industries chce příští rok vyrobit 16 letadel

05.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 5. prosince (ČTK) - Společnost Aircraft Industries z Kunovic na Uherskohradišťsku hodlá v příštím roce vyrobit 16 letadel. Novinářům to dnes řekla generální ředitelka Ilona Plšková. Letos firma plánovala výrobu 13 letounů. Prodat chce deset z nich a k tomu deset strojů z loňska. Pokud by se to podařilo, tržby společnosti přesáhnou dvě miliardy korun. Zatím Aircraft Industries letos prodal 17 letadel.

O prodej tří zbývajících nadále usiluje. "Ještě máme do konce roku nachystané nějaké kontrakty. Naši obchodníci jsou momentálně ve světě, pořád na tom pracujeme. Do konce roku je daleko. Byla bych ráda, kdyby se to podařilo. Od toho se bude odvíjet i letošní hospodářský výsledek," uvedla Plšková. Letos společnost dodala dva letouny na Slovensko, chystá letoun do Francouzské Guyany, zbylé šly do Ruska.

Podle Plškové společnost dokončuje šest letadel, jejichž výroba byla ještě plánována na letošek. Loni Aircraft Industries podle výroční zprávy vyrobil deset letadel a čtyři zůstaly ve vysokém stupni rozpracovanosti. Zákazníkům bylo v roce 2012 předáno jen šest letadel, což znamenalo oproti roku 2011, kdy tržby činily 1,122 miliardy korun, jejich pokles na 768,8 milionu Kč. Také zisk klesl z předloňských 19,44 milionu korun na 4,74 milionu Kč.

Aircraft Industries je největším českým výrobcem civilní letecké techniky. Navazuje na více než sedmdesátiletou tradici závodu na leteckou výrobu v Kunovicích. Společnost zaměstnává 922 lidí, do konce roku by jich mělo být o 11 více a v příštím roce se chystá nábor dalších 75 lidí. Stoprocentním majitelem firmy je ruský těžařský holding UGMK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK