Francouzský soud zamítl odvolání Budvaru ohledně označení BUD

05.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Colmar (Francie) 5. prosince (ČTK) - Francouzský odvolací soud rozhodl, že označení původu "BUD" vlastněné českým pivovarem Budějovický Budvar je neplatné. Potvrdil tak dřívější výrok soudu nižší instance, proti kterému se Budvar odvolal. V tiskové zprávě to dnes uvedla nadnárodní pivovarnická skupina Anheuser-Busch InBev, tedy konkurent Budvaru.

Soud rozhodl, že značka "BUD" nemůže být ve Francii chráněna jako označení původu. Rozhodnutí podle firmy Anheuser-Busch InBev posiluje její pozici v oblasti ochranných známek ve Francii.

Evropský Úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM) již v červnu udělil společnosti AB InBev registraci pro ochrannou známku "BUD" v celé Evropské unii. Úřad tak učinil poté, co českobudějovický Budvar letos v lednu spor o tuto známku u soudu EU prohrál.

Budějovický Budvar v roce 1895 založili čeští právovárečníci, kteří vyráběli pivo označované jako Budweiser Bier už od 13. století. Minimálně od roku 1872 se pivo Budweiser Bier z Českých Budějovic dováželo do USA. Americký Anheuser-Busch zavedl svoji vlastní americkou značku Budweiser v roce 1876. Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její různé obměny již více než sto let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK