Silnice na Harrachov je kvůli sněhu pro kamiony stále uzavřena

06.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Harrachov (Semilsko) 6. prosince (ČTK) - Silnice 10 na Harrachov a do Polska je kvůli sněhu uzavřena pro nákladní vozy nad 3,5 tuny. Silničáři ji uzavřeli už ve čtvrtek ve 21:00, kdy na mokrém sněhu uvízlo ve stoupání několik kamionů. Na silnici leží sníh, který ráno přimrzá, osobní auta a autobusy s opatrností projedou, řekl ČTK dispečer společnosti Eurovia, která hlavní tahy v Libereckém kraji udržuje. Problémy měly kamiony i na silnici 65 v Rádle, tam už je ale provoz obnoven.

Bez elektřiny jsou na severu Čech stovky domácností. Popadané stromy přerušily dodávky hlavně na Děčínsku, ale také kolem Železného Brodu, v jabloneckém Kokoníně i na Liberecku. "Problémy máme na vedení vysokého napětí, ale i na nízkém, na opravě naši lidé intenzivně pracují," řekla ČTK mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová.

Spadlý strom zastavil ráno provoz i na železniční trati mezi Železným Brodem a Velkými Hamry.

V Libereckém kraji od čtvrtka napadlo až deset centimetrů sněhu. Jeho odklízení komplikoval silný nárazový vítr, který kácel i stromy. "V noci jsme vyjížděli k několika desítkám popadaných stromů, aktuálně už by ale neměla být žádná silnice neprůjezdná," řekla ČTK operační důstojnice Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Hasiči v noci vyjížděli i k několika dopravním nehodám. "Nebyly vážné, i my a zdravotníci jsme ale měli problém se k nim na mokrém sněhu dostat," dodala.

V Libereckém kraji je většinou už jen oblačno bez sněžení, stále ale fouká silný vítr, který může v otevřených úsecích vytvářet na silnicích sněhové jazyky a závěje. Teploty v kraji klesají až ke čtyřem stupňům pod bodem mrazu, v horských oblastech se podle meteorologů udrží mrazivé počasí po celý den. Hlavně v horách se čeká další sněžení a silný vítr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK