Americké akcie oslabily kvůli obavám ohledně politiky Fedu

06.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. prosince (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech ve čtvrtek oslabily. Příznivé údaje o vývoji ekonomiky podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne již brzy omezovat opatření na podporu hospodářského růstu.

Dow Jonesův index se snížil o 0,43 procenta na 15.821,51 bodu. Širší index S&P 500 klesl rovněž o 0,43 procenta na 1785,04 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,12 procenta na 4033,17 bodu, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu ve čtvrtek oznámilo, že ekonomika Spojených států v letošním třetím čtvrtletí stoupla o 3,6 procenta, což bylo nejprudší tempo od prvního kvartálu loňského roku. Analytici počítali s růstem o rovná tři procenta.

Fed nyní podporuje americkou ekonomiku nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,7 bilionu Kč) měsíčně. Banka tak pumpuje do ekonomiky nové peníze, aby snížila tržní úrokové sazby. "Pokud nákupy dluhopisů omezí, bude automatickou reakcí trhu pokles," upozornil analytik Chris Gaffney ze společnosti EverBank.

Na devizovém trhu se euro vyšplhalo na pětitýdenní maximum vůči dolaru poté, co Evropská centrální banka (ECB) ponechala svou klíčovou úrokovou sazbu beze změny.

Jednotná evropská měna vystoupila až na 1,3674 USD, tedy na nejvyšší úroveň od konce října. Později o část zisků přišla a v závěru čtvrtečního obchodování se prodávala se za 1,3667 USD. Oproti středečnímu závěru tak vykazovala nárůst o půl procenta.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK