Sdružení pekařů: Na frgál mohou být všichni Valaši hrdí

06.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 6. prosince (ČTK) - Za další důkaz kvality považují pekaři valašských frgálů chráněné zeměpisné označení EU, které tento produkt ode dneška nese. Tradiční frgál je již dostatečně známý, veřejnost se nyní musí dozvědět, že se bude péct pouze v regionu Valašska, Valaši na to mohou být hrdí, řekl dnes ČTK jednatel sdružení Valašské lidové tradice Pavel Vašut. Členy sdružení jsou pekaři valašských frgálů a příznivci tradičního koláče.

Výrazný ekonomický prospěch z nového označení Vašut nečeká, jde spíše o prestižní záležitost a především způsob, jak valašský frgál ochránit. Po udělení chráněného zeměpisného označení jej mohou péct jen pekaři na vymezeném území, které vzniklo průsečíkem tří historických map Valašska.

Ve sdružení je nyní 14 subjektů, které reprezentují asi 80 procent produkce frgálů na Valašsku. "Jistě jsou další soukromníci, tetičky a babičky, které pečou na různé příležitosti," podotkl Vašut, který má pekárnu u Nového Jičína.

Podle pekařů se však valašský frgál peče a prodává pod tímto označením také mimo území Valašska. "Odhaduju, že může jít tak o 20 subjektů," řekl Vašut. Právě ty by nyní měla postihovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Členové sdružení budou na případná porušení upozorňovat. Frgál musí mít také danou podobu, rozměr a musí být jednodruhový.

Resort Valachy ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku musí po udělení chráněného označení frgálům pozměnit pravidla soutěže o nejlepší valašský frgál, který každoročně v rámci Karlovského gastrofestivalu pořádá. "Vedle dodržení rozměrů frgálu či náplně bude nově do podmínek zapracováno i územní omezení. Vzhledem k tomu, že většina soutěžících stejně vždy byla z Valašska, nečekáme žádný zvláštní dopad. Abychom nemuseli začít odmítat například školy, které pravidelně při naší soutěži prezentují své umění, avšak do území už nyní nespadají, zvažujeme vznik nové zvláštní kategorie koláčů, v níž bude místo poroty rozhodovat veřejnost," řekl ČTK ředitel hotelů resortu Tomáš Blabla.

Resort se mezi výrobce frgálů zařadil letos na podzim, kdy zahájil vlastní výrobu pro své restaurace i běžný prodej turistům. "Z praktického hlediska se pro nás jakožto výrobce vůbec nic nemění, frgály od počátku vyrábíme v souladu s pravidly, která nyní budou uplatňována," uvedl Blabla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK