Záložny spadly do ztráty 109 mil. Kč, loni měly zisk 269 milionů

06.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Tuzemské družstevní záložny po 3. čtvrtletí letošního roku spadly do ztráty 109 milionů Kč, když ještě v pololetí byly v zisku přes 82 milionů korun. Ve stejném období loni měly zisk 269 milionů korun. Vyplývá to ze statistiky České národní banky, která dohlíží na finanční trh. Důvodem propadu hospodaření je podle Asociace družstevních záložen dopad rozhodnutí České národní banky vydaných vůči Metropolitnímu spořitelními družstvu (MSD) a záložně WPB Capital.

 

"Těmto záložnám bylo zakázáno vykonávat v podstatě veškeré operace, které jako jediné vytvářejí zisk jakékoliv finanční instituce," řekl ČTK tajemník asociace Jan Kotíšek. MSD jako největší záložna na trhu nyní vykázala ztrátu 118 milionů Kč, zatímco loni byla v zisku 165 milionů Kč. WPB měla zisk necelých deset milionů Kč proti 92 milionů Kč za rok 2012.

Počet členů 13 kampeliček letos do konce září stoupl o 12.400 na 66.800. Celková bilanční suma záložen se letos meziročně zvýšila o 5,5 miliardy na 44,75 miliardy Kč. V objemu vkladů kampeličky přes růst stále zaostávají za ostatními finančními sektory. Například v podílových fondech měli Češi na konci září uloženo 260 miliard korun, v penzijních fondech přes 270 miliard Kč a v bankách více než 1,5 bilionu korun.

Kapitál družstevních záložen se meziročně zvýšil na více než pět miliard Kč ze 3,8 miliardy korun před rokem. Kapitálová přiměřenost sektoru klesla na 12,89 procenta ze 13,16 procenta v září 2012. Zákonný limit činí osm procent.

Některé družstevní záložny se na jaře dostaly do problémů. MSD nemůže na základě rozhodnutí ČNB poskytovat úvěry a vyplácet vklady klientů, peníze mu kvůli podezřelým půjčkám zablokovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze. V polovině května centrální banka zahájila správní řízení s družstevní záložnou WPB Capital. Vedení družstva se následně usneslo, že dočasně nebude přijímat nové členy, nové vklady a ani nebude poskytovat nové úvěry.

Sektor družstevních záložen se po problémech koncem 90. let minulého století transformoval a vklady klientů kampeliček rostou od roku 2002. Koncem 90. let se z kampeliček ztratilo osm miliard z 11,3 miliardy korun vkladů. Družstevní záložny musí nyní dodržovat stejně jako banky regulatorní limity a pravidla obezřetného podnikání. Všechny vklady fyzických osob v záložnách jsou stoprocentně pojištěny do 100.000 eur (2,7 milionu Kč). V případě, že by finanční instituce nemohla splnit své závazky, vyplácí vklady Fond pojištění vkladů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK