Nezaměstnanost v USA klesla na pětileté minimum 7,0 procenta

06.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. prosince (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech klesla v listopadu na 7,0 procenta z říjnových 7,3 procenta, a sestoupila tak na minimum za pět let. Americká ekonomika vytvořila asi 203.000 pracovních míst, což bylo o něco více, než se čekalo. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo práce.

Míra nezaměstnanosti klesla nejníže od listopadu 2008 zvláště proto, že do kategorie zaměstnaných se vrátily statisíce federálních úředníků, kteří byli v říjnu kvůli částečnému uzavřeních vládních úřadů na nucené dovolené. Ekonomové podle agentury Reuters čekali, že míra nezaměstnanosti klesne pouze na 7,2 procenta a ekonomika vytvoří 180.000 míst.

V říjnu v ekonomice mimo zemědělský sektor vzniklo podle zpřesněných údajů 200.000 míst. Průměrný počet nových míst za čtyři měsíce do listopadu se zvýšil na 204.000 ze 159.000 za období od dubna do července.

Míra nezaměstnanosti klesla i přesto, že se zvýšil počet lidí hlášených v kategorii pracovních sil. Takzvaná míra participace, která měří jejich podíl na počtu lidí v aktivním věku, se zvýšila na 63 procent z říjnového 35letého minima 62,8 procenta. Až dosud snižoval míru nezaměstnanosti v USA právě odchod lidí z kategorie pracovní síly.

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí nečekaně výrazně zrychlila růst. Hrubý domácí produkt rostl tempem 3,6 procenta ročně, což je nejrychleji od začátku loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK