Ropa po příznivých údajích z amerického trhu práce mírně zdražuje

06.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy po dnešních příznivých údajích z amerického trhu práce mírně rostou. Jejich nárůst ale omezují obavy z ústupu americké centrální banky (Fed) od podpůrné měnové politiky. Ceny ropy také podporuje nepřízeň počasí v Evropě a v USA.

Cena severomořské ropy Brent kolem 15:30 SEČ stoupla o zhruba 40 centů na 111,40 USD za barel. Americká lehká ropa WTI se ve stejnou dobu pohybovala kolem 97,45 dolaru, což bylo několik centů nad čtvrtečním závěrem. Proti konci minulého týdne Brent získává necelá dvě procenta a WTI posílila o zhruba pět procent.

Americká ekonomika vytvořila v listopadu 203.000 pracovních míst, což bylo více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti klesla na pětileté minimum sedm procent.

Pro trhy komodit a akcií je dnešní zpráva nejednoznačná, řekl agentuře Reuters Addison Armstrong ze společnosti Tradition Energy. Podle něj zpráva sice přináší nadějné vyhlídky pro poptávku po ropě, na druhé straně ale naznačuje, že Fed by mohl začít omezovat nákupy dluhopisů dříve než v březnu, jak se zatím předpokládá.

Na trh ropy měla nejednoznačný vliv i čtvrteční zpřesněná zpráva o výkonu americké ekonomiky za třetí čtvrtletí, která ukázala výrazně vyšší růst, než se čekalo. Cenu ropy Brent nyní podporuje omezení těžby v Severním moři kvůli větrné bouři, chladné počasí ale narušuje i produkci v USA.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 111,40 110,98 New York - Nymex WTI leden 97,45 97,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK