Pražská burza v týdnu propadla o 5,5 procenta na 975,3 bodu

06.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu propadla a index PX proti minulému pátku klesl o 5,5 procenta na 975,3 bodu. Vyplývá to z výsledků zveřejněných burzou. Nejvíce propadly opět akcie developerské společnosti Orco, stejně tak největší růst zaznamenaly akcie mediální firmy CME. V předchozím týdnu akcie stouply o více než procento.

"Začátek posledního měsíce v roce byl ve znamení zasedání Evropské centrální banky, kde se čekalo na další měnové uvolnění. To však dle našeho názoru nepřišlo. Projev prezidenta Maria Draghiho sice byl poměrně holubičí, reálné kroky však prozatím nebyly představeny," popsal vývoj na světových finančních trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu bylo Orco, které ztratilo 15,4 procenta v reakci na výrazně slabé výsledky za třetí čtvrtletí a následkem rozporům mezi akcionáři. Naopak největší růst zaznamenaly opětovně akcie CME, které posílily o 3,8 procenta na 52,8 Kč. Firma dále koriguje předešlé propady, zásadní zpráva se ale u společnosti neobjevila.

Příští týden bude bez relativně významných zpráv a očekávání se bude přesouvat až na zasedání americké centrální banky Fed, které bude 18. prosince. Díky tomu se budou úzce sledovat americká makrodata, která podporují spekulace na budoucí měnovou politiku.

"Zajímavou informací by potenciálně mohlo být schválení Janet Yellenové do čela Fedu, které může být reálně již v příštím týdnu. Tuto informaci bychom považovali za mírně pozitivní pro trhy. Jinak očekáváme spíše pohyb do strany bez výraznějšího kolísání," odhadl Vaníček.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK