Pražská burza pátý den v řadě oslabovala,dál se propadal ČEZ a KB

06.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Pražská burza pátý den v řadě oslabovala. Index PX klesl o 0,77 procenta na 975,32 bodu. Dále se propadaly akcie energetické firmy ČEZ a Komerční banky, mírně oslabil také operátor Telefónica CR. Naopak bankovní skupina Erste dokázala pád zastavit, když dnes pouze stagnovala. Vyplývá to z výsledků burzy.

Pražský akciový trh se propadal do červených čísel od pondělí. Dnes dopoledne mírně posílil, ale nakonec růst neudržel a opět ztrácel. Většina z oslabujících hlavních emisí sice nezlevnila o více než několik desítek procenta, ale ostatní emise zase nedokázaly výrazně posílit. Navíc cenné papíry Komerční banky, se kterými se obchodovalo nejvíce, se propadly značně, a to o rovná tři procenta na 4340 korun.

"Titul Komerční banky klesal pod tíhou spekulací o možném uvalení speciální daně na lokální bankovní instituce, o které by se mohlo rozhodovat v průběhu nadcházejícího víkendu. Tato sektorová daň by byla jednou z podmínek při dohadování programu budoucí vlády a sestavení fungující koalice," sdělil analytik Josef Kohout z Patria Finance.

Výrazně klesla i cena akcií mediální společnosti CME, o 1,03 procenta na 52,8 koruny. Také ČEZ a Telefónica, patřící mezi obvykle nejobchodovanější emise, ztrácely. Cena akcií ČEZ klesla o 0,85 procenta na 525,5 koruny. Telefónica oslabila o 0,17 procenta na 294,5 koruny.

Posilovaly pouze čtyři ze 14 hlavních emisí. Nárůst navíc u žádné z nich nepřesáhl jedno procento. Nejvíc vzrostla hodnota cenných papírů textilní firmy Pegas Nonwovens, a to o 0,68 procenta na 591 korun.

Česká měna dnes mírně ztrácela vůči euru a k dolaru stagnovala. Koruna kolem 17:30 oproti čtvrtečnímu závěru oslabila k euru o čtyři haléře na 27,48 Kč/EUR a k dolaru zpevnila o dva haléře na 20,07 Kč/USD.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:30 Kč/EUR 27,44 27,48 Kč/USD 20,09 20,07

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK