Japonská ekonomika podle nových dat ve čtvrtletí rostla pomaleji

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. prosince (ČTK) - Japonská ekonomika si ve třetím čtvrtletí vedla hůře, než ukazovaly předběžné odhady. Hrubý domácí produkt od července do září podle upravených dat meziročně stoupl o 1,1 procenta oproti původně uváděnému tempu růstu o 1,9 procenta. Ukázaly to dnešní zpřesněné vládní údaje.

Úpravy směrem dolů nastaly i v mezičtvrtletním srovnání. Japonská ekonomika, která je třetí největší na světě, tak podle nových dat v minulém kvartálu stoupla o 0,3 procenta. Je to o 0,2 procentního bodu pomaleji, než vláda předpokládala původně.

Zpřesněná data jsou horší než odhady trhu v průzkumu agentury Reuters. U meziročního tempa růstu trhy počítaly s úpravou tempa růstu na 1,6 procenta a v mezičtvrtletním srovnání s revizí na 0,4 procenta. Oba tyto údaje představují takzvaný medián, který nebere v potaz extrémní hodnoty.

Korekce směrem dolů podle Reuters podtrhuje křehký stav oživování japonské ekonomiky. Její aktivitu v současnosti podporuje poptávka před zvýšením daně z obratu, které se plánuje na příští duben. Tato podpora je ale podle Reuters přechodná.

Vláda japonského premiéra Šinzóa Abeho v pátek schválila balík hospodářských opatření v objemu 18,6 bilionu jenů, kterými chce mimo jiné dostat ekonomiku z vleklé deflace, tedy poklesu cen. Od nových opatření si slibuje i zvýšení tempa růstu ekonomiky o jeden procentní bod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK