Nezaměstnanost v Jihočeském kraji v listopadu stoupla na 6,4 pct

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 9. prosince (ČTK) - Podíl nezaměstnaných v Jihočeském kraji ke konci měsíce listopadu meziměsíčně vzrostl o dvě desetiny procentního bodu na 6,4 procenta. Bez práce bylo 27.638 lidí, kteří mohli ihned nastoupit do zaměstnání, což bylo o 326 lidí více než v předchozím měsíci a meziročně o zhruba 2800 více. ČTK to dnes řekl analytik českobudějovického úřadu práce Jiří Beran.

Míra nezaměstnanosti se v listopadu mírně zvýšila v celé zemi, a to na 7,7 procenta z říjnových 7,6 procenta. Výsledek odpovídá odhadům analytiků. Práci si na konci listopadu v České republice hledalo 565.313 lidí, což je o 8632 více než před měsícem. Jihočeský kraj evidoval v listopadu třetí nejnižší podíl nezaměstnaných v rámci 14 krajů ČR po Praze a Plzeňském kraji.

Podíl nezaměstnaných vzrostl meziměsíčně ve všech sedmi okresech Jihočeského kraje, přičemž nejvýznamnější nárůst byl zaznamenán v okresech Prachatice a Jindřichův Hradec, kde nezaměstnanost shodně vzrostla o čtyři desetiny procentního bodu. Nejvyšší podíl lidí bez práce je už tradičně evidován na Českokrumlovsku - devět procent, naopak nejnižší podíl nezaměstnaných si podržel okres Prachatice na hodnotě pět procent.

Ke konci listopadu také meziměsíčně poklesl počet volných pracovních míst, proti konci října o 182. Celkem jich úřady evidovaly 2538, na jedno připadlo zhruba 11 uchazečů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK