Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v listopadu vzrostla na 9 pct

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 9. prosince (ČTK) - Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v listopadu vzrostla o dvě desetiny procentního bodu z říjnových 8,8 procenta na devět procent. Úřady práce v regionu na konci listopadu evidovaly 38.825 uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, zatímco v říjnu jich bylo 38.017. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

V porovnání s ostatními kraji Olomoucký kraj v listopadu vykázal třetí nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Nejvyšší nezaměstnanost byla opět v Ústeckém kraji, kde listopadový podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu činil 11,2 procenta. Za ním se zařadil kraj Moravskoslezský s nezaměstnaností 9,9 procenta. O třetí místo se Olomoucký kraj dělil s Karlovarským krajem, který také vykázal devítiprocentní podíl nezaměstnaných. Nezaměstnanost v celém Česku se v listopadu mírně zvýšila na 7,7 procenta z říjnových 7,6 procenta,

Nezaměstnanost se v listopadu zvýšila ve všech pěti okresech Olomouckého kraje. Nejvyšší podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu vykázalo Jesenicko, kde se tento ukazatel zvýšil z říjnových 9,8 procenta na 10,6 procenta. Na Přerovsku se nezaměstnanost zvýšila o desetinu procentního bodu na 9,7 procenta a na Šumpersku o tři desetiny na 9,6 procenta.

Na Olomoucku podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu v listopadu vzrostl o desetinu procentního bodu na 8,6 procenta. Nejnižší nezaměstnanost mělo v Olomouckém kraji v listopadu Prostějovsko, kde se se tento ukazatel zvýšil o desetinu procentního bodu na 7,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK