Nezaměstnanost v listopadu vzrostla o desetinu bodu na 7,7 pct

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Míra nezaměstnanosti se v listopadu mírně zvýšila na 7,7 procenta z říjnových 7,6 procenta, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Za růstem stojí především postupné ukončování sezónních prací a nástup zimy. MPSV očekává, že tento vývoj bude pokračovat i na konci roku. Výsledek odpovídá odhadům analytiků.

V prosinci začnou na úřady práce přicházet lidé, kterým skončí termínované pracovní smlouvy. Zároveň se ale pomalu rozjíždí zimní turistická sezóna, což by mohlo situaci na trhu práce pozitivně ovlivnit, odhaduje MPSV.

Práci si na konci listopadu hledalo 565.313 lidí, což je o 8632 více než před měsícem a o 56.815 osob více než loni v listopadu. Z tohoto počtu je 549.487 lidí schopno okamžitě nastoupit do zaměstnání.

Během listopadu se na úřadech práce nově přihlásilo 50.835 lidí, což je proti konci října o 4492 osob více. Většinou šlo o lidi se základním a středním odborným vzděláním. Z evidence naopak odešlo 42.203 lidí. Novou práci získalo 16.598 uchazečů.

V seznamu nezaměstnaných bylo koncem listopadu méně absolventů škol než v říjnu. Bylo jich téměř 40.000 a na celkové nezaměstnanosti se podílejí 7,1 procenta. Podle MPSV je pro tuto skupinu přínosem program Odborná praxe pro mladé do 30 let.

V nabídce úřadů práce bylo v listopadu 37.501 volných pracovních míst, seznam se tedy o 1636 míst zúžil. Na jedno volné místo tak v průměru připadá 15,1 uchazeče. Z celkového počtu nahlášených volných míst bylo 4681 vhodných pro osoby se zdravotním postižením a 9894 jich nabízeli zaměstnavatelé absolventům škol a mladistvým.

Zaměstnavatelé nabízeli volná pracovní místa nejčastěji v obchodu, službách, pohostinství, ostraze či administrativě. Značný zájem měli i o uchazeče s technickým vzděláním, například svářeče, soustružníky a zámečníky, a také řidiče. Začal se ale projevovat i přínos nově přijatých zaměstnanců, kteří nastoupili v rámci vládou schváleného personálního posílení. "Díky práci v terénu a mnohem lepší komunikaci se zaměstnavateli se daří Úřadu práce ČR získávat do databáze mnohem vyšší počet volných pracovních míst, která pak nabízí uchazečům o zaměstnání," uvedlo MPSV.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (3,5 procenta) a Praha-západ (4,2 procenta), naopak nejvyšší je v okresech Most (13,4 procenta) a Bruntál (13 procent). Podle krajského členění je nejvyšší nezaměstnanost v zemi stále v Ústeckém kraji, kde v listopadu stoupla na 11,2 procenta.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 108.204 uchazečů o zaměstnání, tedy 19,1 procenta všech uchazečů vedených v evidenci.

Míra nezaměstnanosti podle Eurostatu, což je údaj používaný pro mezinárodní srovnání, řadí ČR pod evropský průměr. S mírou 6,4 procenta je země o 4,5 procentního bodu pod průměrem EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK