Analytici: Nezaměstnanost ještě poroste, zlepšení na jaře

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Listopadové údaje o nárůstu míry nezaměstnanosti na 7,7 procenta podle analytiků oslovených ČTK ukazují, že situace na trhu práce je sice stabilizovaná, ale zároveň se nijak nelepší. Během zimy tak počet nezaměstnaných ještě kvůli sezonním faktorům stoupne. Hlavním problémem podle ekonomů je, že kvůli chabému výkonu ekonomiky nevznikají nová pracovní místa.

"Situace na trhu práce se prozatím nijak nelepší. Problémem trhu práce je nedostatek volných pracovních míst. Oživení ekonomiky musí nabrat větších obrátek a trvat delší dobu, aby firmy začaly nabírat nové zaměstnance a nezaměstnanost mohla začít klesat," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. V prosinci by se měl podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu vyšplhat podle něj na 8,2 procenta.

"Za listopadovým vzestupem nezaměstnanosti stály výlučně sezonní faktory související s nástupem zimy. Po očištění o sezonní faktory vykazuje trh práce stabilizaci," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Nezaměstnanost podle něj dosáhla svého dna v červnu, od té doby na ni začínají opět působit negativní sezonní faktory. "Nezaměstnanost by tak na konci roku měla nepatrně přesáhnout úroveň osmi procent," dodal.

Analytik společnosti Home Credit Michal Kozub upozornil, že v listopadu nezaměstnanost zpravidla roste výrazně rychleji, a proto je dnešní výsledek podle něj pozitivní. "Situace je v současnosti stabilní, a nehrozí žádné dramatické výkyvy. Rozhodně nejde ale o ideální situaci. V prosinci by zhoršování mělo pokračovat. Zlepšení se dočkáme nejdříve na jaře," uvedl.

"Celkově se data zdají být v souladu se stabilizací ekonomického výkonu po předchozí recesi. Teprve koncem zimy začne trh práce pociťovat oživení v ekonomice, které se projeví zvýšenou tvorbou pracovních míst," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Aleš Sosnovský mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK