Vichřice Xaver způsobila klientům pojišťoven tisíce škod

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Vichřice Xaver, která ve čtvrtek a o víkendu zasáhla Česko, způsobila klientům pojišťoven stovky škod. Nejčastěji jde o poškozené střechy, spadlé stromy a větve, nejvíce případů je ze západu a severu země. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Ty celkem očekávají tisíce škod v řádu desítek milionů Kč.

Pojišťovna Kooperativa zatím registruje 400 škod, nejvíce z Plzeňského a Ústeckého kraje. Celkové škody zatím činí osm milionů Kč. "Očekáváme ale, že škody klienti budou hlásit ještě v průběhu celého tohoto týdne. Jejich celková výše tedy může až několikanásobně vzrůst," uvedl ředitel centra likvidace pojistných událostí Kooperativy Miroslav Novák. Většinu škod způsobil prudký vítr nebo pády stromů. Klienti nejčastěji hlásí poškozené střechy, poničené pergoly a přístřešky, včetně zastřešení bazénů.

"V tuto chvíli nám klienti zatím nahlásili pouze několik desítek škod souvisejících se silným větrem. Jde v drtivé většině o menší poškození střech, jako jsou například poškozené antény či spadlé tašky s průměrnou škodou kolem 10.000 Kč, řekla ČTK mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Specialisté ČP předpovídají, že celkový počet škod se bude pohybovat kolem 800. Půjde podle nich spíše o menší škody na střechách, ploty poškozené pády stromů či vysklená okna a dveře.

Pojišťovně Allianz klienti pojištění majetku během dopoledne ohlásili necelou stovku škod za zhruba tři miliony korun. Nejvíce případů má z pojištění staveb a domů, ozývají se už také motoristé, a to jak z havarijního pojištění, tak i povinného ručení. "Komunikujeme už i s prvními majiteli poškozených podniků," upozornil mluvčí Allianz Václav Bálek.

Klienti Generali k pondělnímu ránu nahlásili zatím jen jednotky škod souvisejících s řáděním bouře Xaver. Převládají poškozené střechy či majetek poničený popadanými větvemi a stromy, které nevydržely nápor silného větru. Živelní škody hlásí lidé obvykle s tří a vícedenním zpožděním. Podle prvních odhadů likvidátorů Generali bude mít Xaver na svědomí desítky škod v řádech milionů korun. "Upřesnění lze očekávat ve středu, dodal mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

V Česku se projevil okraj bouře Xaver hlavně na horách v severní polovině území. Silně zde sněžilo, třeba v Krkonoších v noci na pátek místy napadlo až 30 centimetrů sněhu. Rychlost větru mohla dosahovat až 110 kilometrů v hodině.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK